Googleov projekt Loon omogućio pristup internetu za 100.000 Portorikanaca

10.11.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Gotovo dva mjeseca je prošlo otkako je uragan Maria devastirao Portoriko, a otok je još uvijek daleko od potpunog oporavka. Većina stanovništva ima pristup pitkoj vodi, ali je više od 25 posto ljudi i dalje bez telekomunikacijskih usluga, što ih je odsjeklo od ostatka svijeta. Google je odlučio pomoći putem svoje podružnice Alphabet i projekta Loon.

 

 

Alphabet pokušava omogućiti pristup internetu stanovništvu Portorika kroz projekt Loon, koji podrazumijeva puštanje balona za LTE mrežu. Ti baloni su već u zraku od oktobra, a nakon nekoliko sedmica pružanja usluga, Alphabet tvrdi da su se napori isplatili, jer su baloni omogućili povezivanje s internetom više od 100.000 ljudi.

Tim koji vodi projekt Loon se udružio s telekom operaterima AT&T i T-Mobile uz čiju pomoć pušta balone, koji emituju LTE signale. Ovaj projekt je ključan za ljude koji još uvijek nisu dobili normalan pristup komunikacijskim sistemima.

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Biti velikodušan sa tuđim novcem je strašno", rekao je Axel Kicillof argentinski ministar privrede, saopštavajući  svijetu da je njegova zemlja otišla u stečaj po drugi put u nešto više od jednog desetljeća.

Axel Kicillof