Njemačka oborila rekord u proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana

03.11.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Njemačka je prošle sedmice oborila novi rekord u proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana, piše organizacija Wind Europe.

 

 

U Njemačkoj je u subotu, 28. oktobra, bilo posebno vjetrovito pa su efikasne vjetroelektrane generirale ukupno 39.409 megawatta električne energije, koliko bi otprilike stvorilo blizu 40 nuklearnih reaktora.

Drugim riječima, vjetar je proizveo gotovo četvrtinu (24,6 posto) ukupne električne energije u Evropskoj uniji, što je bio najveći postotak ikad zabilježen. Praktično, preko vikenda je proizvedeno toliko električne energije da su korisnici imali besplatnu struju.

Prethodni rekord proizvedene električne energije u Evropskoj uniji putem vjetroelektrana (19,9 posto) zabilježen je 8. oktobra 2017. godine. 

Zanimljiv je također podatak da Danska generira 109 posto svojih energetskih potreba putem vjetra, dok Njemačka generira 61 posto.

U subotu je oboren još poneki rekord. Gledano po satu, Evropa je generirala 89,9 gigavata putem struje, dok je Njemačka generirala 39,1 gigavat, Poljska 5,1 gigavat, a Norveška 0,9 gigavata.

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider