Rast bh. izvoza u Švicarsku 17 posto, ove godine izvezena roba u vrijednosti od 100 miliona KM

30.10.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Izvoz Bosne i Hercegovine u Švicarsku u posljednjih pet godina bilježi prosječnu stopu rasta od 17,2 posto, a u osam mjeseci ove godine iznosio je 100.353.485 KM.

 

 

Vodeći izvozni proizvodi Bosne i Hercegovine na švicarskom tržištu su električna energija, namještaj (posebno kuhinjski), drvena stolarija, ploče, ostalo tehničko drvo i drvena građa, stolice, zatim tekstilni proizvodi - muške košulje, ALU stolarija i profili, kao i montažne kuće.

Uvoz BiH iz Švicarske u osam mjeseci ove godine iznosio je 319.354.230 KM, a sa švicarskog tržišta uvozili smo sirovu naftu, umjetni korund, električnu energiju, zavoje, digitalne mašine... Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), pokrivenost uvoza izvozom 2012. godine bila je svega sedam posto, a danas ona iznosi više od 35 posto. 

Bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti "housinga", koje su zainteresovane za poslovanje na tržištu Švicarske, učestvovat će na Poslovnom forumu i B2B sastancima 10. novembra u Cirihu. Radi se o predstavnicima oko 20 kompanija koje nude usluge projektiranja (dizajna) ili proizvode za građenje i opremanje stambenih, ugostiteljskih, te poslovnih objekata, kao što su namještaj, podovi, građevinska stolarija, montažne kuće i elementi, građevinski materijali i drugi proizvodi za građenje i opremanje.

Poslovni forum i B2B sastanke organizuju I-platform Dijaspora za razvoj BiH iz Berna, VTK BiH, Privredna komora RS, Privredna komora FBiH, projekat Dijaspora za Razvoj i SIPPO s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i promocije izvoza BiH u oblasti "housinga" na tržištu Švicarske. 

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić ranije je izjavio da bh. kompanije u sektoru housinga, odnosno opremanja, imaju veliko iskustvo i tradiciju, te da su njihovi proizvodi kompatibilni sa potrebama švicarskog tržišta.


Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate