Vazan dan za sve stedise: Sta donose korekcije monetarne politike

26.10.2017 | Komparacio.ba |

www.radiosarajevo.ba

Šef Europske centralne banke Mario Draghi najavljuje veliku korekciju monetarne politike koja bi trebala pogodovati štedišama u zemljama EU-a, ali i šire.

 

 

Ono najvažnije: Europska centralna banka nastavit će kupovati državne obveznice, ali u znatno manjoj mjeri nego dosad.

Od januara 2018. godine europske monetarne vlasti žele kupovati državne obveznice i druge hartije od vrijednosti u mjesečnom iznosu 30 milijardi eura, izvijestila je Europska centralna banka nakon sastanka Savjeta guvernera.

Program će trajati najmanje do kraja septembra 2018. godine, odnosno devet mjeseci duže od aktuelnog. Do kraja decembra 2017. godine, ECB će nastaviti kupovati obveznice u iznosu 60 milijardi eura mesečno.

Ovakva politika uzrokovala je niske kamatne stope, što je štediše, samo u Njemačkoj, koštalo 100 milijardi eura godišnje. Toliko gube na mizernim kamatama na oročenu štednju

Razumljivo da su Nijemci najveći protivnici Draghijeve politike pa bavarski ministar finansija Markus Söder govori o "skrivenoj eksproprijaciji novca njemačkih štediša".

Nijemci traže da, osim smanjenja iznosa kupovine obveznica, ECB jasno naznači kada će Draghijeva labava monetarna politika biti završena.

No, stručnjaci klažu da je za takvo što prerano, čak najavljuju nastavak programa kupovine obveznica do 2019. godine. Razlog: Plan o podizanju inflacije u eurozoni na oko dva procenta još nije ostvaren zbog niskih ukupnih zarada i niske produktivnosti.

"Nažalost, njemački štediše ne mogu disati. ECB je pod utjecajem visoko zaduženih južnoeuropskih zemalja. Još dugo neće biti podizanja kamata", poručio je Jörg Krämer, glavni ekonomista Commerzbanke.

 

Preuzeto sa: www.radiosarajevo.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate