Pristalice nezavisnosti Katalonije u znak protesta podižu gotovinu iz banaka

20.10.2017 | Komparacio.ba |

www.radiosarajevo.ba

Korisnici banaka u Kataloniji podižu novac iz finansijskih institucija koje su preselile službeno sjedište na druge lokacije u Španiji zbog političke krize koju je izazvala namjera katalonskih lidera da proglase nezavisnost.

 

 

Jedna od najjačih secesionističkih grupa Crida Democracia u četvrtak uvečer pozvala je Katalonce da izvrše pritisak na banke koje su donijele takvu odluku. Desetine ljudi u petak ujutru stajalo je u redu ispred poslovnice CaixaBanke u Barceloni kako bi podigli iznos od 150 ili 160 eura sa bankomata.

I iznos koji su podizali je simboličan, jer je najbliži broju 155, a on predstavlja član Ustava Španije koji centralna vlada u Madridu želi aktivirati kako bi ukinula autonomiju Katalonije, kako bi spriječila regionalne lidere da nastave put ka secesiji.

CaixaBank i Banco Sabadell, najveće katalonske banke, nalaze se među finansijskim institucijama koje su preselile svoje zvanično sjedište iz Katalonije.

 

Preuzeto sa: www.radiosarajevo.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Novac je kao nuklearna energija - to je ljudski izum za koji vlade nikad nisu naučile kako da sigurno njime upravljaju, a u korist čovječanstva. Aktuelna globalna kriza svakodnevno daje dokaze za to.

Money and the real economy