Evropska unija ukida kvote za šećer, očekuju veću proizvodnju i izvoz

30.09.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Evropska unija od 1. oktobra ukida sistem poljoprivrednih kvota i minimalnu cijenu za šećer što znači da će zemlje članice EU moći proizvoditi šećer u neograničenim količinama, kao i da će biti povećan izvoz.

 

 


Sistem šećernih kvota uveden je 1968. godine, prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru, kao podrška proizvođačima postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o ukidanju kvota za šećer donijeli su Evropski parlament i države članice u okviru reforme zajedničke poljoprivredne politike iz 2013. godine nakon opsežnog procesa reforme i preustroja koji je započet 2006. godine. 

Prosječna cijena šećera u EU oporavila se od kraja 2016. godine na oko 500 eura po toni i stabilna je posljednjih nekoliko mjeseci. Zahvaljujući tome, ovaj sektor mogao se pripremiti za ovaj trenutak, a produktivnost je proteklih godina znatno poboljšana. 

"Uvjeren sam da se industrija dobro pozicionirala i iskoristila prednosti otvorene ukidanjem kvota", rekao je povjerenik EU za poloprivredu Phil Hogan.

Ukidanjem sistema kvota proizvođačima je omogućeno da proizvodnju prilagode stvarnim prilikama na tržištu i da istraže nova izvozna tržišta. Osim toga, nova posmatračka grupa za tržište šećera analizira i prikuplja statističke podatke o tržištu šećera kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pružila potrebna pomoću radi učinkovitijeg poslovanja.

"Ovo je velika prekretnica za sektor šećera i važan korak u tržišnom usmjerenju zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada imati priliku proširiti trgovinu na svjetska tržišta i uz odgovarajuću podršku Evropske komisije trebali bi imati sve izglede za uspjeh", rekao je Hogan.

Nakon ukidanja kvota i dalje će postojati mogućnost kolektivnog pregovaranja o uvjetima podjele vrijednosti u ugovorima između proizvođača šećerne repe i prerađivača šećera u Evropskoj uniji. 

EU je, sa približno 50 posto od ukupne proizvodnje, vodeći svjetski proizvođač šećerne repe. Međutim, šećerna repa predstavlja samo 20 posto svjetske proizvodnje šećera; ostalih 80 posto proizvodi se od šećerne trske. EU također ima važnu industriju prerade koja obrađuje uvoz šećerne trske.

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider