U augustu rekordni prihodi od indirektnih poreza u BiH, prikupljeno 680 miliona KM

02.09.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) u augustu je prikupila 680 miliona KM, što je za 66 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 

 

 

To je i najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u jednom mjesecu od uspostave UIO.

Tokom osam mjeseci ove godine UIO je ukupno prikupila četiri milijarde i 589 miliona KM, što je više za 321 milion KM ili 7,53 posto u odnosu na isti period lani.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima, koji su u osam mjeseci 2017. iznosili 850 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko, iznosili su tri milijarde i 739 miliona KM i veći su za 183 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2016.

Za finansiranje državnih institucija raspoređen je iznos od 499 miliona KM. Federacija BiH je dobila dvije milijarde i 80 miliona KM, a Republici Srpskoj je uplaćena milijarda i 57 miliona KM, a Distriktu Brčko raspoređeno je 115 miliona KM, saopćeno je danas iz UIO.

Rast prihoda od indirektnih poreza pokrio je povećanje rata vanjskog duga u 2017. godini, tako da se do kraja godine očekuje da i entiteti direktno na račune dobiju više novca od indirektnih poreza u odnosu na prošlu godinu.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM) u periodu od 1. jauara do 31. augusta Federacija BiH je dobila dodatnih 70 miliona KM, Republika Srpska 46 milion KM i Distrikt Brčko 2,3 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate