BiH u prvoj polovini godine ostvarila 60,48 posto pokrivenosti uvoza izvozom

05.08.2017 | Komparacio.ba |

www.radiosarajevo.ba

Najveći rast pokrivenosti uvoza izvozom u prvoj polovini ove godine u odnosu na lani u regionu zabilježila je Hrvatska sa 2,6 posto, a najmanji Srbija svega 0,5 posto.

 

 

Ovogodišnji rast pokrivenosti uvoza izvozom u odnosu na isti period prošle godine u Makedoniji je iznosio 2,3 posto, Bosni i Hercegovini 1,98 posto, Sloveniji 1,9 posto, a Crnoj Gori 0,8 posto. 

No, i pored povećanja rasta pokrivenosti uvoza izvozom jedina država regiona koja i dalje ostvaruje suficit je Slovenija. To znači da Slovenija izvozi više robe nego što uvozi.

Tako je prema vanjskotrgovinskoj razmjeni u prvih pet mjeseci ove godine Slovenija ostvarila imala pokrivenost uvoza izvozom sa 102,2 posto, u odnosu na 100,3 posto uistom periodu prošle godine. 
Iako je ostvarila najmanji pomak, Srbija je druga zemlja regiona koja ima najveću pokrivenost uvoza izvozom. Prema podacima za prvih šest mjeseci on je iznosio 77,7 posto, dok je u istom periodu prošle godine bio 77,2 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u Makedoniji je također visok i iznosi za prvih pet mjeseci ove godine 72,6 posto, dok je u istom periodu lani bio 70,3 posto.

Iako je Hrvatska ostvarila značajan napredak, nema pokrivenost uvoza izvozom je i dalje među zemljama regiona koji je dosta slabiji. Tako je uprvih pet mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom uHrvatskoj bila 62,4 posto, u odnosuna 59,8 posto u istom perioduprošle godine.

Bosna i Hercegovina u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 60,48 posto pokrivenosti uvoza izvozom, dok je u istom periodu prošle godine to bilo 58,5 posto.

Ubjedljivo na posljednjem mjestu uregionu je Crna Gora čija pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci ove godine iznosi svega 15,7 posto, dok je u istom periodulani bila još i manja - svega 14,9 posto. 

 

Preuzeto sa: www.radiosarajevo.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate