Sony povećao profit četiri puta

01.08.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Japanski gigant industrije elektronike i zabave Sony saopštio je danas da je skoro učetvorostručio neto profit u periodu od tri mjeseca do juna, zahvaljujući dobroj prodaji komponenti za pametne telefone i kamere, kao i prihodima od poslova sa videoigrama

 

Sony navodi da je u drugom kvartalu ove godine ostvario profit od 730 miliona dolara, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Japanska kompanija suočena je godinama sa problemima u poslovanju, a direktor Kazuo Hirai preduzeo je sveobuhvatne mjere da bi se kompanija vratila u profit, prenio je AFP.

Kompanija je odustala od nekih poslova i prodala je pojedina odjeljenja, poput segmenta za laptope Vaio. Sonyjevo odjeljenje za filmove prošle godine je zabilježilo gubitak od milijardu dolara.

Ove godine je za 40 posto povećana prodaja poluprovodnika, koji obuhvataju senzore za kamere mobilnih telefona. Ta proizvodnja prošle godine je bila otežana velikim zemljotresima na jugu Japana.

Kompanija je povećala prihode i od industrije videoigara i mrežnih usluga, uključujući popularnu konzolu PlayStation i softverske proizvode.


Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider