Daimler manipulirao emisijama štetnih gasova u oko milion dizel automobila

15.07.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler prodavao je od 2008. do 2016. godine vozila s većim nivoom štetnih ispušnih plinova nego što je to bilo dopušteno, piše Sueddeutsche Zeitung.

 

Kompanija sa sjedištem u Stuttgartu manipulirala je, prema pisanju njemačkih medija, mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova u približno milion dizelskih automobila kako bi se stvorio dojam da manje zagađuju okoliš.

Dnevni list Sueddeutsche Zeitung dobio je uvid u sudski nalog koji je bio osnova za pretragu 11 tvornica u vlasništvu proizvođača automobila Mercedes-Benz i Smart krajem maja tekuće godine.

Istražitelji sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za "lažiranje" podataka o emisiji štetnih plinova sličan onome upotrijebljenom u slučaju Volkswagena.

Iz VW-a su 2015. godine priznali da su manipulirali podacima o ispušnim plinovima približno 11 miliona dizel automobila širom svijeta.


Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Biti velikodušan sa tuđim novcem je strašno", rekao je Axel Kicillof argentinski ministar privrede, saopštavajući  svijetu da je njegova zemlja otišla u stečaj po drugi put u nešto više od jednog desetljeća.

Axel Kicillof