Kinezi od građana ilegalno prikupili 1,3 milijarde dolara i proizveli autobus koji "jede" automobile

06.07.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Kada su Kinezi prošle godine pričali kako će napraviti autobus na sprat ispod kojeg će moći prolaziti automobili tokom vožnje, niko im nije vjerovao. Za manje od godinu dana proizveli su autobus TEB-1 koji ima za cilj rasteretiti saobraćaj u Kini.

 

 

Međutim, kompletan projekt proizvodnje autobusa sa blizu 300 sjedećih mjesta naišao je na velike probleme. Naime, online platforma za finansiranje Huaying Kailai koja je dozvolila građanima da investiraju u proizvodnju autobusa TEB-1, pod istragom je Pekinške policije zbog ilegalnog prikupljanja novca preko interneta. Također, proizvođač prošle godine nije dobio putpunu podršku vlasti u Kini za proizvodnju autobusa.

Prema pisanju lokalnih medija, kompanija Huaying Kailai je prikupila blizu 1,3 milijarde dolara za proizvodnju autobusa, zbog čega bi mogla imati velikih problema. Blizu 30 osoba povezanih s kompanijom privedeno je na ispitivanje. Među njima je i Bai Zhiming, direktor Huaying Kailai te izvršni direktor TEB tehnologija.

S druge strane, nakon glavnih ispitivanja funkcionalnosti vozila prije 11 mjeseci, TEB-1 uopće nije testiran na ulicama u Kini. Najavljeno je kako će šine kojima bi se autobus trebao kretati biti uklonjene do kraja jula.

Tako je propao kineski san o naprednom autobusu koji "jede automobile".

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider