Automobilski div ostao bez dijelova, prestala proizvodnja

29.05.2017 | Komparacio.ba |

www.radiosarajevo.ba

Njemačka kompanija BMW će obustavu proizvodnje u Njemačkoj, koja traje od petka, proširiti danas i na Kinu i Južnoafričku Republiku.

 

 

Razlog je jer se proizvođač luksuznih automobila suočio s problemom nestašice dijelova za upravljačke sisteme.

Proizvodnja u fabrikama u kineskom Shenyangu i južnoafričkom Rosslynu će vjerovatno biti obustavljena na jedan dan, dok će fabrika u Leipzigu u Njemačkoj biti djelimično zatvorena, izjavio je portparol kompanije Michael Rebstock.

Pogon u Leipzigu je zatvoren od petka, a drugi u Minhenu ne radi od prošle sedmice, jer neimenovani italijanski proizvođač auto-dijelova nije mogao da izvrši trebovane isporuke.

"Ne možemo reći u ovom trenutku kada će prestati obustava proizvodnje", rekao je Rebstock, dodajući da će kompanija "u hodu" odlučivati o daljnim prekidima zbog kašnjenja isporuke dijelova.

On je naveo da je vjerovatna finansijska šteta "pod kontrolom", ali se "još ne može kvantifikovati", dodajući da su svi modeli automobila od serije 1 do serije 4 pogođeni.

"Radna grupa stalno radi na rješavanju problema", rekao je Rebstock.


Preuzeto sa: www.radiosarajevo.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

.....prosječna naknada na kreditnu karticu koju plaćaju manje informirani Amerikanci je za 50% viša od one koju plaćaju finansijski pismeniji korisnici. 

Bloomberg.com