Fantastične kuće otporne na prirodne katastrofe

03.06.2016 | Komparacio.ba |

www.kucastil.rs

Kako su jedna od posljedica klimatskih promjena sve učestalije prirodne katastrofe, arhitekte su shvatile da dizajn kuća otporan na vremenske nepogode nikad nije bio važniji.

 

Predstavljamo vam pet impresivnih kuća koje su izgrađene tako da se odupru raznim prirodnim katastrofama – od uragana do zemljotresa i cunamija.

 

1. Primorska kuća u Hemptonima, Aamodt/Plumb Architects

Blizina mora predstavlja izazov za arhitekte jer takvo okruženje može predstavljati opasnost za kuću. Primorska kuća u poznatom ljetovalištu Hemptoni, pored toga što predstavlja mjesto za odmor i uživanje, projektovana je tako da odoli koroziji od morske soli, vremenskim nepogodama, pa i uraganima. Arhitektonski biro "Aamodt/Plumb Architects" upotrijebio je beton da obezbijedi čvrstu i izdržljivu, ali i elegantnu strukturu kuće. Laserski sječeni metalni panoi štite prozore od uragana, a uz to i obezbijeđuju veću privatnost vlasnicima kuće.

 

 

2. Izdržljive ruske kupole, SkyDome

Ruska kompanija "SkyDome" kreirala je kuće u obliku kupole koje mogu da izdrže teret od čak 700 kilograma snijega po kvadratnom metru. Ove kuće nazvane "domovi budućnosti" osmišljene su da obezbijede komfor i sigurnost ljudima koji se bore sa ekstremnim vremenskim uslovima tokom zime. Još jedna prednost ovakvog oblika kuće je što bolje zadržava toplotu, što utiče na smanjenje potrošnje energije. Kuće su izgrađene od prirodnih materijala kao što su borovina, pluta, morske alge i lan.

 

3. Kuća otporna na cunami, Designs Northwest Architects

Cunami predstavlja realnu prijetnju za sve stanovnike priobalskih područja, pa je arhitektonska kompanija "Designs Northwest Architects" kreirala "Cunami kuću" (Tsunami House) na ostrvu Kamano u SAD. Glavne prostorije kuće izdignute su od tla skoro tri metra, a temelji kuće dovoljno su čvrsti da se odupru snažnim talasima.

 

4. Ophir odoleva zemljotresu, Architects’ Creative

Moderna kuća "Ophir" projektovana je za porodicu sa Novog Zelanda koja je svoj prethodni dom izgubila u zemljotresu. Arhitekte biroa "Architects’ Creative" osigurale su strukturu čelikom i betonom kako se to ne bi ponovilo. Kuća je obložena kedrovinom i crnim cinkom. Prozori od poda do plafona omogućili su da obilje prirodne svijetlosti okupa unutrašnjost kuće i obezbijedi prijatnu atmosferu.

 

5. Kućica otporna na vatru i vodu, Vagavond

Kompanija "Vagavond" kreirala je kućicu kojoj čak ni vatra, voda, plesan, štetočine ni vremenske nepogode ne mogu ništa. "Mala narandžasta kuća" (Orange tiny house) dobila je svoju prepoznatljivu boju nakon tretmana drveta Yakisugi metodom, koja ga čini otpornim na vatru i izdržljivim. Kuća je izolovana prirodnom vunom i obložena anodiziranim aluminijumom koji čuvaju toplotu zimi, a štite od zagrijavanja ljeti. Uz to, kućica se može opremiti solarnim panelima i smjestiti bilo gdje u prirodi van električne mreže.

 

Preuzeto sa: www.kucastil.rs

Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider

Da li ste znali za kamatnu stopu 5.49% za stambene kredite ?

 

Kliknite ovdje i odaberite kredit za Vas!