Plutajući gradovi koji bi mogli spasiti čovječanstvo

02.06.2016 | Komparacio.ba |

www.kucastil.rs

Mnoge arhitekte smatraju da se rješenje za prenaseljenost planete kao i spas od prirodnih katastrofa  nalazi u izgradnji gradova na vodi.

 

 

Iako djeluje kao naučna fantastika, kompanija koja se bavi procjenom održivog razvoja "The Seasteading Institute" tvrdi da bi autonomne plutajuće naseobine mogle postati realnost već 2020. godine.

Pogledajte neka od najzanimljivijih rkešenja.


Lilypad Cities
 
"Lilypad Cities" je jedno od najljepših energetski efikasnih prijedloga za grad budućnosti. Zamišljen je u obliku lokvanja i predstavlja samoodrživi plutajući grad koji koristi obnovljive izvore energije.
 
Koristio bi solarnu i energiju vjetra, kao i biomasu, a mogao bi da prihvati 50.000 ljudi. Ovaj plutajući grad projektovala je kompanija "Vincet Callebaut Architectures".


Plutajući grad
 
Sa više od milijardu stanovnika, Kina je najnaseljenija zemlja na svijetu, stoga ne čudi što tamošnje vlasti brinu o svojim prenaseljenim gradovima.
 
Kineska građevinska kompanija "CCCC" angažovala je "AT Design Office" kako bi došla do rješenja, a rezultat je plan za samoodrživo vještačko ostrvo napravljeno od prefabrikovanih modula u obliku heksagona. Na ostrvu bi se nalazile vertikalne farme i ribnjaci, pa bi i proizvodnja hrane bila obezbijeđena.

 

Nojeva barka
 
Dvoje srpskih arhitekata -  Aleksandar Joksimović i Jelena Nikolić, projektovali su samoodrživi plutajući grad stvoren  za postapokaliptični svijet. "Nojeva barka" koristila bi energiju dobijenu iz  obnovljivih izvora, kao što su vjetar, sunce i voda.
 
"Barka" bi se sastojala od više kružnih stepenastih struktura prekrivenih poljoprivrednim zemljištem, a u središtu svake nalazio bi se kolektor za vodu.


Grad na jezeru
 
Tim studenata arhitekture predložio je projekat "Silt Lake City", plutajući hidropolis čiji je fokus rješavanje problema plavljenja u dolini rijeke Nil. Grad bi bio smješten na jezeru Naser, jednom od najvećih vještačkih jezera na svijetu i mogao bi po potrebi da pluta na vodi tokom poplava.


Harvest City
 
Kada je razoran zemljotres pogodio Haiti 2010.godine, arhitekta E. Kevin Schopfer i studio "Tangram 3DS" osmislili su rješenje koje bi moglo da pomogne ovom gradu da se izbori sa budućim katastrofama.
 
Inovativan grad budućnosti bi mogao da prihvati oko 30.000 ljudi. Sastojao bi se od niza vještačkih ostrva sačinjenih od povezanih plutajućih modula. Centar plutajućeg grada bio bi namijenjen poslovnim prostorima kao i upravnim, obrazovnim i kulturnim ustanovama, dok bi spoljašnje zone bile prekrivene poljoprivrednim zemljištem.

 

Green Float
 
Japanska kompanija "Shimizu Corporation"  kreirala je "Green Float" koji bi mogao da prihvati nevjerovatnih milion ljudi. Riječ je o seriji povezanih ostrva, a na svakom od njih bi se nalazio po jedan 1.000 metara visok eko-neboder koji bi sadržao stambene i poslovne prostore, kao i vertikalne farme.


Preuzeto sa: www.kucastil.rs
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Prema provedenim istraživanjima, zabluda je da ljudi razumiju banke, makar i na osnovnom nivou, naprimjer, kako funkcionira proces kreditiranja ili štednje. Rezultati istraživanja su deprimirajući.

Bloomberg.com

Da li ste znali za kamatnu stopu 5.49% za stambene kredite ?

 

Kliknite ovdje i odaberite kredit za Vas!