Grad u kojem ljudi žive pod zemljom

31.05.2016 | Komparacio.ba |

www.kucastil.rs

Zbog nevjerovatno visokih temperatura koje dosežu 40 stepeni, gradska populacija bila je primorana da sav svoj svakodnevni život preseli u podzemlje. Tako se ovdje mogu naći i domovi i biblioteka, ali i podzemna crkva.

 

Ovaj fascinantni krajolik godinama su klesali rudari u potrazi za draguljima kojima je bogat taj prostor, a danas njihovi tuneli i prostorije ispod površine zemlje služe i kao prvi svetski međunarodno hvaljen podzemni hotel.

Donosimo fotografije ovog nekonvencionalnog grada.
 
Na prvi pogled, djelovaće kao da na ovom mjestu nema mnogo toga da se vidi.

Ali ako pogledate malo bolje, vidjećete da iz pustinjskog terena izviru dimnjaci.

Većina stanovnika napravila je prave domove pod zemljom.

Život u podzemlju bio je izuzetno težak u početku. Čak je i voda ručno dostavljana, ali na sreću stanovnika ovog grada – lokacija ima podzemne izvore što je kasnije znatno olakšalo život.

Ako želite odmor uz pivo ili omiljeno piće, možete ga dobiti u ovom podzemnom gradu. I to u vrlo prostranim i sasvim pristojnim pabovima.

U podzemnom gradu nalazi se čak i crkva, čiji vitraži djeluju zapanjujuće kada ih obasja dnevna svijetlost.

Ako, pak, volite da čitate, tu je i podzemna biblioteka.  

Ovdje se čak nalazi i "Desert Cave Hotel", odnosno prvi međunarodno priznat podzemni hotel na svijetu. U potpunosti je izgrađen u kamenu, tako da održava prijatnu temperaturu čak i na ekstremno visokim temperaturama Južne Australije.

Naravno, stanovnici ne provode svo vrijeme pod zemljom. Na otvorenom se igra golf (bez obzira što nema trave), posećuju se mobilni bioskopi, a u blizini se organizuju i konjičke trke.

 

Preuzeto sa: www.kucastil.rs

Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMPACRTICE

„Za sve probleme drugdje, obod Pacifika će vjerojatno odrediti tok svijeta u ovom stoljeću. Nalet diplomacije na sumitu APEC je samo prvi korak u ublažavanju napetosti stvorene usponom Kine i relativnom padu Amerike.“

 

 

John Micklethwait, glavni urednik The Economist

Da li ste znali za kamatnu stopu 5.49% za stambene kredite ?

 

Kliknite ovdje i odaberite kredit za Vas!