Šta da radite kada vam telefon padne u vodu?

31.05.2016 | Komparacio.ba |

www.source.ba

Ako vam se ovo dogodi, primjenite sljedeću strategiju i sigurno ćete sačuvati svoj telefon.

 

IZVADITE TELEFON ŠTO PRIJE IZ VODE
Što se uređaj duže kupa, to je veća šansa da mu neće biti spasa. Zato psovke i proklinjanja ostavite za kasnije i odmah hvatajte svoj telefon.

ISKLJUČITE GA
Čim izvadite telefon, odmah ga isključite i to što prije možete. Na taj način ćete spriječiti kratak spoj, koji bi mogao zauvek da ga uništi.

OSUŠITE GA
Ako se baterija vašeg telefona može izvaditi, učinite to, a uklonite i karticu. Zapravo, rasklopite ga što više možete.

NEMOJTE GA "FENIRATI"
Ne pokušavajte da osušite telefon fenom, jer bi toplota mogla da ošteti unutrašnje komponente. Nipošto ne stavljajte telefon u zamrzivač, kako predlažu korisnici pojedinih foruma.

PIRINAČ I SILICIJUM DIOKSID 
To što je vaš telefon spolja suh, ne znači da je iznutra sve u redu. Kako biste izvukli svaku preostalu kap iz njegovog kućišta, napunite činiju sirovim pirinčem i ubacite telefon u nju. Riža izvlači vlagu zarobljenu u telefonu, a kao alternativa mogu da posluže kesice sa silicijum dioksidom, kakve obično dobijate uz cipele.

U oba slučaja telefon bi trebalo da stoji u činiji oko tri dana.

ISPERITE GA (AKO JE POTREBNO) 
Ako je vaš telefon upao u blato, vjerovatno ćete morati da ga isperete. Takođe, ako ništa od gore navedenog ne uspije, možda ćete morati da pribegnete tom metodu.

Naime, postoji mogućnost da se unutar uređaja zadržala neka prljavština ili so, ukoliko je telefon upao u more. Zato ga rasklopite koliko možete, pokvasite četkicu za zube alkoholom i lagano prelazite preko ploče.

Takođe, možete probati i da ga uronite u alkohol na nekoliko trenutaka.


Preuzeto sa: www.source.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

.....prosječna naknada na kreditnu karticu koju plaćaju manje informirani Amerikanci je za 50% viša od one koju plaćaju finansijski pismeniji korisnici. 

Bloomberg.com

Da li ste znali da imamo u ponudi 82 kartice ?

 

Kliknite ovdje i odaberite karticu za Vas!