Osam savjeta koji će vam pomoći posložiti vaše finansije

12.05.2016 | Komparacio.ba |

www.fokus.ba

Mnogi danas jedva krpaju kraj s krajem, no postoje načini kako bolje organizirati svoje finansije i imati pregledniji uvid u trošenje kućnog budžeta koji će vam pomoći da dočekate kraj mjeseca bez nerviranja.

 

 

Redovno provjeravajte stanje na karticama

Nemojte si dozvoliti da ne znate kakvo je stanje na vašim računima. Redovno plaćajte kreditne kartice i probajte se držati dozvoljenog minusa.

Budžet

Postoje mnoge aplikacije koje vam mogu pomoći u organizaciji kućnog budžeta. Nemojte trošiti više nego što morate. Zabilježite svaku potrošnju kako bi na kraju mjeseca imali uvid u to koliko trošite.

Štednja za hitne slučajeve

Financijski stručnjaci savjetuju da imate fond za crne dane, u kojem ćete imati dovoljno sredstava za 6 mjeseci. Ovakav fond pomoći će vam ako imate neke neplanirane troškove.

Izađite iz minusa

Ne zvuči jednostavno, ali moguće je. Pomnim planiranjem možete smanjiti svoj minus i na kraju se izvući iz njega.

Štedite za mirovinu

Probajte stavljati određenu svotu na stranu svaki mjesec. Odvojite koliko možete.

Imajte ciljeve

Postavite si finansijske ciljeve. Oni mogu biti dugoročni ili kratkoročni. Ali važno je zadati si cilj i raditi prema njegovom ostvarenju.

Pažljivo s velikim kupovinama

Ako planirate kupiti kuću ili auto, budite pažljivi. Istražite tržište i nemojte premašiti zadani budžet.


Preuzeto sa: www.fokus.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Novac je kao nuklearna energija - to je ljudski izum za koji vlade nikad nisu naučile kako da sigurno njime upravljaju, a u korist čovječanstva. Aktuelna globalna kriza svakodnevno daje dokaze za to.

Money and the real economy