UEA grade vještačku planinu

10.05.2016 | Komparacio.ba |

www.luxlife.rs

Ujedinjeni Arapski Emirati poznati su po svojim megalomanskim projektima – od najviše građevine na svijetu, pa do vještačkog ostrva u obliku palme…

 

Ipak, ne bi oni bili oni, da nisu otišli još korak dalje. Sada, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da sagrade ogromnu planinu, kako bi sakupili što više vode koja im je prijeko potrebna. Naučnici u ovom dijelu svijeta rade na projektovanju vještačke planine, koja će kreirati oblake, koji će potom biti “obrađeni” tako da proizvode kišu na zahtjev.

Planovi su i dalje u prvoj fazi, tako da nemamo puno detalja o veličini planine, lokaciji na kojoj će se nalaziti, niti o cijeni samog projekta. Naučnici i stručnjaci iz Kolorada trenutno rade na detaljnoj analizi ovog modela, što kako neke istraživanja govore, košta oko 400.000 dolara.

Naučnici i stručnjaci kažu da će imati izvještaj za prvu fazu radova do početka ljeta, kada bi i trebalo da počne izgradnja.


Preuzeto sa: www.luxilife.rs
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

Prema provedenim istraživanjima, zabluda je da ljudi razumiju banke, makar i na osnovnom nivou, naprimjer, kako funkcionira proces kreditiranja ili štednje. Rezultati istraživanja su deprimirajući.

Bloomberg.com

Da li ste znali za kamatnu stopu 5.49% za stambene kredite ?

 

Kliknite ovdje i odaberite kredit za Vas!