UEA grade vještačku planinu

10.05.2016 | Komparacio.ba |

www.luxlife.rs

Ujedinjeni Arapski Emirati poznati su po svojim megalomanskim projektima – od najviše građevine na svijetu, pa do vještačkog ostrva u obliku palme…

 

Ipak, ne bi oni bili oni, da nisu otišli još korak dalje. Sada, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da sagrade ogromnu planinu, kako bi sakupili što više vode koja im je prijeko potrebna. Naučnici u ovom dijelu svijeta rade na projektovanju vještačke planine, koja će kreirati oblake, koji će potom biti “obrađeni” tako da proizvode kišu na zahtjev.

Planovi su i dalje u prvoj fazi, tako da nemamo puno detalja o veličini planine, lokaciji na kojoj će se nalaziti, niti o cijeni samog projekta. Naučnici i stručnjaci iz Kolorada trenutno rade na detaljnoj analizi ovog modela, što kako neke istraživanja govore, košta oko 400.000 dolara.

Naučnici i stručnjaci kažu da će imati izvještaj za prvu fazu radova do početka ljeta, kada bi i trebalo da počne izgradnja.


Preuzeto sa: www.luxilife.rs
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

KOMPACRTICE

"Iskreno mi je žao. Moja jedina nada je da razumijete da sam radio u pokušaju – iako u zabludi – da osiguram veće povrate za fond i njegove ulagače. Ali čak i tako, ponašao sam se previše zaneseno, uzrokujući vam razorne gubitke za koje nema opravdanja..“

Owen Li, manager fonda u pismu investitorima fonda kojim je upravljao

BusinessInsider

Da li ste znali za kamatnu stopu 5.49% za stambene kredite ?

 

Kliknite ovdje i odaberite kredit za Vas!