Sberbanka umjesto Agrokora može tražiti dionice Mercatora

17.11.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost "lex Agrokora" za Sloveniju, čime će ova ruska banka moći da zatraži Mercator u zamjenu za dug koncerna Agrokor.

 

 

"Lex Agrokor", kojim su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana povjerilaca.

Hrvatska je izabrala takozvanu materijalnu konsolidaciju kao način restrukturisanja Agrokora, čime se izjednačavaju povjerioci koji su u različitim položajima.

Prema "Lex Agrokoru", povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim dijelovima koncerna Agrokor bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Okružni sud u Ljubljani je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, koja je Agrokorov povjerilac i traži da dobije dionice Mercatora, koji je dijelovima ovog koncerna koji rade bolje, prenose hrvatski mediji.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 posto dionica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da je Ljubljana ovom odlukom suda postigla cilj koji su postavila.

"Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Mercatora na brži i efikasniji način", rekao je Počivalšek.

On nije mogao da govori o budućim potezima Sberbanke, ali je priznao da će sada povjerioci Agrokora moći da zahtijevaju plaćanja iz Agrokorovog udjela u Mercatoru.

Žalbu protiv "lex Agrokora" u Sloveniji uložila je ranije i slovenačka Vlada, ali je sud odbio zbog nedostatka pravnog interesa. 

Slovenačka Vlada je tvrdila da bi "lex Agrokor" imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

 

Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

 

KOMPACRTICE

.....prosječna naknada na kreditnu karticu koju plaćaju manje informirani Amerikanci je za 50% viša od one koju plaćaju finansijski pismeniji korisnici. 

Bloomberg.com