Aktuelni BMW X5 neće zatezati bore, nova generacija stiže sljedećeg ljeta

14.11.2017 | Komparacio.ba |

www.klix.ba

BMW X5 je na tržištu gotovo 20 godina, a u tom periodu je imao dvije velike evolucije, prvu 2006. i drugu 2014. godine. Njemačka kompanija je odlučila da neće "zatezati" bore aktuelnog modela, nego naredne godine ponuditi novu generaciju s novom platformom.

 

 

Novi BMW X5 će biti predstavljen tokom ljeta 2018. godine, a na tržištu će se naći najesen. Proizvodnja aktuelnog modela F15 X5 će biti završena u julu naredne godine, a nedugo nakon toga će početi serijska proizvodnja.

Aktuelni X5 će biti zamijenjen nakon samo pet godina, jer tipični facelift nije planiran. To će ujedno biti i jedna od najbržih promjena u BMW-ovoj ponudi. 

Nova generacija će koristiti BMW-ovu modularnu CLAR platformu koju sada koriste modeli kao što je Serija 7. Nova platforma će se proizvoditi od laganih materijala, zbog čega će SUV biti lakši od aktuelnog, čija težina iznosi 2.122 kg.

Osim nove platforme, BMW X5 će biti dostupan i s nizom novih motora. Detalja još nema, ali se zna da je CLAR platforma kompatibilna s brojnim motorima, od četverocilindričnog plug-in hibrida pa do biturbo V12 motora. M verzija, ako bude proizvedena, mogla bi koristiti isti 4,4-litarski biturbo V8 motor koji pokreće i novi M5.


Preuzeto sa: www.klix.ba
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate