Futuristička eko kuća

22.05.2016 | Komparacio.ba |

www.kucastil.rs

Futuristička vila "BSG Villa"  turskog dizajnera Murata Gedika predstavlja impresivan primjer moderne arhitekture i održive gradnje, koja je ove godine dobila prestižno priznanje A’ Design Award u kategoriji  Arhitektura, dizajn zgrade i strukture za 2015. – 2016. godinu.

 

 

Krov kuće gotovo u potpunosti prekrivaju solarni paneli koji su dovoljni za proizvodnju cjelokupne električne energije koja je potrebna za funkcionisanje kuće. Zahvaljujući dizajnu krova, kišnica i otopljeni snijeg prikupljaju se i akumuliraju u skladištima koja istovremeno služe kao baze kuće.

Kuća se nalazi na tri noseće baze koje je šest metara podižu od zemlje. Ispod kuće smješten je ogroman dekorativni bazen koji se može vidjeti iz kuće zahvaljujući podu koji je dijelom napravljen od stakla.

Umirujući pogled na vodu kroz stakleni pod, kao i velike prozorske površine koje pokrivaju veći dio kuće čine da se vlasnici ne osjećaju zatvoreno, već u dodiru s prirodom. "Stanari treba da se osjećaju prirodno i nesputano u kući zahvaljujući otvorenom i svijetlom prostoru", rekao je dizajner.

Koncept kuće "BSG Residential Villa" nagrađen je prestižnom A'Design nagradom koja se svake godine dodijeljuje u više kategorija. Ova međunarodna nagrada slavi projekte koji su se istakli svojim dizajnom, kreativnošću, inovacijama ili upotrebom novih tehnologija.

 

Preuzeto sa: www.kucastil.rs
Izabrao i priredio: www.komparacio.ba

 

 

 

 

KOMPACRTICE

Uobičajeno vrijeme u kojem ljudi koriste jednu kuću u Americi je oko 10 godina. Prosječno  trajanje hipotekarnog kredita je oko 5 godina. Postavlja se pitanje: "Da li kamatne stope trebaju da budu fiksirane na 30 godina kada prosječni korisnik kredita koristi stambeni kredit u prosjeku tih 5 godina? Da li to ima smisla u ovom vremenu i okruženju?"

MSN Real Estate