TEHNO

Microsoft će ugasiti program Paint nakon 32 godine

24.07.2017 |

Microsoftova nova nadogradnja operativnog sistema Windows 10 naziva Autumn donijet će mnoštvo novih opcija, ali i promjena. Nakon 32 godine korištenja i redizajniranja, Microsoft će ugasiti Paint, popularni program za obradu bitmapiranih slika.

 

Daimler manipulirao emisijama štetnih gasova u oko milion dizel automobila

15.07.2017 |

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler prodavao je od 2008. do 2016. godine vozila s većim nivoom štetnih ispušnih plinova nego što je to bilo dopušteno, piše Sueddeutsche Zeitung.

 

Ovisni smo o Facebooku jer pruža mogućnost potajnog osuđivanja prijatelja

13.07.2017 |

Facebook je nedavno objavio da ima više od dvije milijarde korisnika mjesečno, što je populacija veća od stanovništva Kine, SAD-a, Meksika i Japana zajedno i njegova popularnost je neupitna.

 

BBC planira uložiti 44 miliona dolara kako bi odvratio djecu od Youtubea i Netflixa

09.07.2017 |

Poznata televizijska, radijska i internet mreža BBC saopćila je kako u naredne tri godine planira uložiti 44 miliona dolara u kreiranje sadržaja za djecu, a u cilju odvraćanja mališana od Netflixa, Youtubea i Amazona.

 

Apple će senzore za otisak prsta zamijeniti skenerima za prepoznavanje lica

05.07.2017 |

Nakon što su procurile informacije kako Appleov nadolazeći iPhone 8 ipak neće imati senzor za otisak prsta integrisan u OLED ekran, pojavile su se nove informacije kako će američka kompanija senzore za otisak prsta zamijeniti kamerama za prepoznavanje lica.

 

Prije 10 godina Apple počeo prodaju prvog iPhoena

30.06.2017 |

Appleov iPhone, koji je nakon klimavog početka potaknuo revoluciju pametnih mobilnih telefona, ove sedmice slavi 10 godina od izlaska prvog modela.

 

Aviokompanije i banke ponovo na meti hakera

27.06.2017 |

Novi hakerski napad je uzrokovao probleme kompanijama širom Evrope. Radi se virusu koji je korišten u prošlomjesečnom napadu pod nazivom WannaCry.

 

 

Strani automobilski proizvođači u SAD-u zabrinuti zbog najava programa "First America"

16.06.2017 |

Strani proizvođači automobila dosta su pomogli u transformaciji ekonomije na jugu SAD-a u protekle tri decenije. Najave novog ekonomskog programa "First America" američkog predsjednika Donalda Trumpa, znatno su zabrinule strane proizvođače u SAD-u.

 

 

Novi iPhone 8 neće imati najveće moguće brzine internet konekcije

10.06.2017 |

Novi Appleov uređaj, iPhone 8, neće imati onoliku brzinu koliku ljubitelji ovih mobitela očekuju. Novi iPhone vjerovatno neće biti kompatibilan sa brzinama koje mogu nadmašiti brzinu preuzimanja i slanja podataka koja se trenutno dostiže preko 4G mreže.

 

Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

07.06.2017 |

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva, a čije su prednosti brojne.

 

 

Ovako bi mogao izgledati BMW M2 CS

06.06.2017 |

BMW-ovi CS modeli su korak ispred standardne M ponude, a primjer je M4 CS sa 460 KS, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,9 sekundi. Sada se pojavio render koji nagovještava kako bi mogao izgledati M2 CS.

 

 

Naredna verzija Google Chromea blokirat će loše web oglase

04.06.2017 |

Naredna verzija Googleovog preglednika Chrome automatski će blokirati određene oglase od sljedeće godine. Novi dodatak filtrirat će one oglase koje je Koalicija za bolje oglase ocijenila kao "neprihvatljive".

 

 

Pokemon kompanija zbog popularnih igrica prošle godine zaradila 143 miliona dolara

01.06.2017 |

Nakon što je Niantic lansirao igrice Pokemon Go i Pokemon Sun, japanska kompanija Pokemon koja je odgovorna za marketing i licenciranje Pokemon franšize samo je prošle godine uspjela zaraditi 143,3 miliona dolara, što je za 26 puta više od zarade kompanije iz 2015. godine.

 

Automobilski div ostao bez dijelova, prestala proizvodnja

29.05.2017 |

Njemačka kompanija BMW će obustavu proizvodnje u Njemačkoj, koja traje od petka, proširiti danas i na Kinu i Južnoafričku Republiku.

 

 

Amerikanci počeli naručivati hranu direktno preko Facebooka

23.05.2017 |

Nakon što je Facebook nedavno testirao opciju naručivanja hrane direktno preko ove najpoznatije društvene mreže, Amerikancima sada i zvanično može biti dostavljeno omiljeno jelo nakon samo nekoliko klikova putem njihovih Facebook profila.

 

VW objavio nove detalje o novoj generaciji modela Polo

10.05.2017 |

S najavljenom premijerom koja će se desiti na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu, Volkswagen nudi nove detalje o modelu Polo koji je nakon 42 godine proizvodnje i 14 miliona prodanih primjeraka stigao do svog šestog izdanja.

 

Kompanija Tesla opoziva 53.000 automobila zbog problema s ručnom kočnicom

22.04.2017 |

Kompanija Tesla je primorana povući 53.000 automobila koji obuhvataju Modele S i Modele X proizvedene između februara i oktobra prošle godine zbog problema s ručnom kočnicom.

 

 

Instagram ćete od sada moći koristiti i bez interneta

19.04.2017 |

Korisnici operativnog sistema Android uskoro će moći koristiti društvenu mrežu Instagram u offline modu, odnosno, određene funkcije bit će moguće koristiti bez interneta.

 

Samsung proizvodi mobitele sa duplim displejom

13.04.2017 |

Kompanija Samsung ove godine će proizvesti pametne telefone sa duplim displejom. Kako prenose strani mediji, Samsung je već počeo proizvoditi ove dual screen uređaje, a plan je proizvodnja od 2.000 do 3.000 mobitela u prvoj polovini 2017. godine, piše The Verge.

 

Volkswagen predstavio osvježeni Golf u Sarajevu

11.04.2017 |

Porsche BH, uvoznik za Volkswagen vozila u BiH, predstavio je značajno obnovljeni Golf zajedno sa svim njegovim verzijama (GTI, GTD, Golf Alltrack, Golf R). Bolje izgleda, udobniji je, sigurniji i više digitalizovan. Novi Golf je obnovljeni model u najboljem smislu i služi kao prikaz onoga što je mnogima i dalje pomalo apstraktno: budućnost mobilnosti.

 

KOMPACRTICE

.....prosječna naknada na kreditnu karticu koju plaćaju manje informirani Amerikanci je za 50% viša od one koju plaćaju finansijski pismeniji korisnici. 

Bloomberg.com